I když tomu venkovní teploty zatím nenasvědčují a hned příští týden nás čeká další vlna veder, podle tradiční čínské medicíny se dostáváme do období DOJO. Jedná se o přechodového období, které má naše těla nachystat na přechod z léta do podzimu. Naše těla totiž nereagují jen na venkovní teplotu, ale třeba i na zkracující se dny a další procesy, ke kterým v přírodě dochází.
Období DOJO, nebo také období babího léta, je spjaté s elementem země a s orgány slezinou, žaludkem a slinivkou. Zejména ve dnech, kdy jsou rána studená, začněme preferovat stravu, která je tepelně upravená. A to hlavně ráno. „Studené“ snídaně, mezi které se počítají i chlebové pokrmy, zcela vynechejme. Slezinu, žaludek a slinivku chlad oslabuje. Mezi příznaky jejich oslabení patří nadýmání, jiné trávicí obtíže, zadržování vody, únava, chutě na sladké, ale i přílišné přemýšlení a strachování se. Stav sleziny se velmi silně odráží do zdraví ženských pohlavních orgánů a oslabená slezina se může projevovat například výtoky, bolestivou ovulací nebo špiněním před menstruací.
Podpora žaludku a sleziny: Upravte vhodně vaši stravu
Žaludek a slezinu tak nejlépe můžeme podpořit právě tepelně upravenou stravou. Snažte se vynechat i výrobky z kravského mléka, přidaný cukr nebo pšeničný lepek. Naopak zkuste zařadit jáhly, třeba v podobě ranních jáhlových kaší s jablečným rozvarem nebo jáhelníků plněných jablky a hruškami, ječmen, hovězí maso, kořenovou zeleninu, dýni, batáty, cizrnu, fazole adzuki, slzovku a z bylin například fenykl. Jídlo konzumujte pravidelně, v klidu, soustřeďme se na jezení a nepřemýšlejte u něj nad svými úkoly nebo dokonce starostmi.
Ochladit ANO, ale už NE ledem!
Pokud ucítíte potřebu se skrze stravu nebo nápoje zchladit, nevolte teplotu nižší než pokojovou. Ideálním nápojem pro zchlazení je teplý mátový, zelený nebo ibiškový čaj, případně kokosová voda. Pokud volíte vodu, nezapomeňme do ní přidat elektrolyty. Krásně zchladit umí i okurkový salát nebo meloun, tyto potraviny už ale volme jen v opravdu teplé dny. Stále si můžeme občas dopřát probiotickou limonádu založenou na tibi kefíru nebo kombuše.
Jak správně uvažovat nad zeleninou a ovocem?
Jídlo vytažené z lednice nechejte vždy ohřát alespoň na teplotu pokojovou. Ledu přidanému do nápojů nebo zmrzlině se nyní již vyhněte zcela úplně. Pokud se necítíte na zeleninu dušenou nebo pečenou, zkuste si ji blanšírovat, případně kombinujte zeleninu syrovou se zeleninou pečenou nebo jinak tepelně upravenou. Místo chlebových pokrmů zařazujte polévky, nejlépe ty založené na dlouho taženém hovězím vývaru. Hrneček čistého hovězího vývaru si můžeme dopřát i ráno ke snídani. Syrovému ovoci se nemusíme vyhýbat zcela, vždy však volte ovoce sezónní – meruňky, švestky, hrušky, jablka a ostružiny – a nebojte se vyzkoušet snadné a velmi chutné způsoby přípravy v podobě kompotů nebo crumble, který si velmi snadno můžeme připravit i v bezlepkové variantě.
Pečujme v srpnu o svoji slezinu a svůj žaludek – vyživíme tím celé naše tělo. Nezapomeňte si však užít i hojnost, kterou srpnová a zářijová příroda nabízí.